News | Press

QuinteQ Energy test in een unieke samenwerking met vijf bouwbedrijven vliegwiel voor peakshaven op bouwplaatsen

Betreft: Bouwbedrijven testen QuinteQ’s vliegwiel voor emissieloos peakshaven van torenkranen

[Culemborg] – In een unieke samenwerking testen vijf toonaangevende bouwbedrijven (BAM, Dura Vermeer, VolkerWessels, De Vries en Verburg Bouw, en Hemubo) samen met Van der Spek Vianen en QuinteQ het vliegwiel van QuinteQ voor het opvangen van piekvermogens bij torenkranen en bouwliften. Het project zal nog dit jaar uitgevoerd worden onder de naam Fly-High-Five, wat een verwijzing is naar de vijf bouwbedrijven, het vliegwiel en de torenkranen en bouwliften. Gedurende het project testen vijf verschillende bouwbedrijven het vliegwiel in vijf verschillende situaties. Dit zullen projecten zijn met torenkranen en bouwliften in verschillende opstellingen. Het doel is gebruikerservaring op te doen en het gebruiksgemak van het systeem te optimaliseren. Door middel van deze demonstraties leren de bouwbedrijven hoe ze een vliegwiel kunnen inzetten voor het peakshaven van torenkranen.

 

Aanleiding project

Netcongestie vormt een belangrijk knelpunt voor de versnelde uitrol van emissieloos bouwen. Veel bouwprojecten ondervinden vertraging door onvoldoende stroomvoorziening. De vraag naar grote piekvermogens van torenkranen overschrijdt vaak de capaciteit van een typische 3*80A bouwaansluiting, waardoor duurzame oplossingen voor peakshaving noodzakelijk zijn. Met het vliegwiel van QuinteQ worden de pieken op het elektriciteitsnet afgevangen, wat zorgt voor een minder zware belasting, wat weer kan resulteren in een kleinere bouwstroom aansluiting. Dit project biedt zo een oplossing voor netcongestie en helpt bouwplaatsen sneller emissievrij te werken. Elk bouwbedrijf stelt een bouwplaats met een unieke bouwtechnische situatie beschikbaar op het gebied van torenkranen en bouwliften.

 

Waarom het vliegwiel van QuinteQ?

Het vliegwiel van QuinteQ, ontwikkeld door Boeing, biedt een innovatieve oplossing voor peakshaving in de bouwsector. Een vliegwiel slaat energie op in beweging en levert die energie weer enorm snel terug aan de bouwplaats wanneer deze nodig is. QuinteQ Energy gebruikt een elektrische motor-generator om het vliegwiel in beweging te brengen. Door de rotor steeds harder te laten spinnen, wordt de kinetische batterij opgeladen. Door het vliegwiel af te remmen met de motor-generator wordt de beweging weer omgezet naar elektriciteit. Het vliegwiel van QuinteQ is ideaal voor situaties waar veel, hoge en relatief kortdurende vermogenspieken plaatsvinden. Dit maakt het een perfecte match voor torenkranen en bouwliften.

Het uiteindelijke systeem is compact genoeg voor een 10ft container en voldoet aan strenge veiligheidseisen, waardoor het veilig ingezet kan worden. Aan deze mechanische techniek komen geen chemische processen of schadelijke stoffen te pas, zoals in reguliere batterijen en accupakketten wel het geval is. Het vliegwiel is daarmee duurzamer dan chemische alternatieven en is recyclebaar. Bovendien bestaat er geen vergroot risico op brandgevaar bij deze mechanische oplossing. Het systeem kan bijna eindeloos vermogenspieken afgeven zonder degeneratie en zonder hoge operationele kosten.

 

Na het project

Na het project zal QuinteQ een eerste serie commercieel beschikbare vliegwielen op de markt brengen. Het ontwerp wordt nu al voorbereid, maar de inzichten en ervaringen van dit project zijn een belangrijke input voor het uiteindelijke ontwerp. Het doel is een product te ontwikkelen dat makkelijk, veilig en duurzaam de netcongestie kan oplossen voor een groot aantal bouwprojecten.

 

Voor meer informatie, interviews of vragen kunt u contact opnemen met:

Timo Pauel, timo@quinteqenergy.com, 0643228929

 

 

Einde persbericht

 

Over QuinteQ QuinteQ is een pionier op het gebied van vliegwieltechnologie voor duurzame energieoplossingen. Hun innovatieve systemen dragen bij aan de transitie naar een emissieloze toekomst.

 

Over BAM Materieel, Dura Vermeer Materieel, VolkerWessels, De Vries en Verburg Bouw, Hemubo, en Van der Spek Vianen Deze toonaangevende bouwbedrijven en materieelleveranciers spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van duurzame bouwmethoden en zetten zich in voor innovatie en kennisdeling in de sector.

 

 

About QuinteQ

At QuinteQ, we have the vision that everyone should have access to clean, affordable & reliable energy. We have taken on the challenge to develop and introduce a high-tech flywheel energy storage technology with the goal to provide an affordable and flexible energy storage solution to support the energy transition. It is our mission to design and build our products with the lowest possible footprint during production, operation, and re-use of the materials once a system is retired.